Noua coaliţie de centru-stânga la putere în România a lansat, azi, o ofensivă în războiul cu preşedintele de centru-dreapta revocându-l, printr-un vot surpriză şi contestat, pe preşedintele Senatului, o veritabilă ”lovitură de stat”, potrivit opoziţiei, relatează AFP într-un amplu comentariu.
Uniunea Social-Liberală (USL), la putere de la începutul lui mai, vrea să o înlocuiască şi pe preşedinta Camerei Deputaţilor, şi ea membră a opoziţiei democrat-liberale, în cadrul a ceea ce este descris de către analiştii politici drept ”un plan pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu” în zilele care urmează.
USL l-a destituit şi pe avocatul poporului, care poate contesta deciziile guvernamentale, notează AFP.
Mass-media românești evocă un ”Blitzkrieg” pentru a obţine controlul asupra instituţiilor încă controlate de opoziţie, în timp ce numeroase ONG-uri, printre care şi Fundaţia Soros, îşi exprimă îngrijorarea de mai multe săptămâni în privinţa ”presiunilor guvernului asupra vocilor şi instituţiilor independente”.
Posibila destituire a judecătorilor Curții Constituționale
Un scenariu de destituire rapidă ar implica o revocare a unor anumiţi judecători ai Curţii Constituţionale, o ipoteză evocată voalat de membri ai USL în ultimele zile.
Într-un semnal de alarmă rar pentru o astfel de instituţie, Curtea, garant al respectării Constituţiei, a denunţat marţi ”atacurile fără precedent” la care este supusă din partea guvernului de centru-stânga.
”Având în vedere gravitatea situaţiei şi ameninţările de revocare a anumitor judecători, Curtea Constituţională a sesizat Comisia de la Veneţia”, organ consultativ al Consiliului Europei, au indicat înalţi magistraţi.
După o decizie a Curţii defavorabilă guvernului în privinţa reprezentării României la Consiliul European, ministrul justiţi