Guvernul socialist francez trebuie să efectueze reduceri „fără precedent” ale cheltuielilor publice şi să evite subminarea adiţională a competitivităţii sale slăbite în timp ce creşte fiscalitatea în lupta contra deficitului bugetar, a declarat, luni, auditorul naţional.
Într-un raport cerut de Francois Hollande, preşedintele Franţei, Cour des Comptes a descris clar dimensiunea provocării cu care se confruntă guvernul francez în încercarea de a-şi respecta angajamentele de a reduce deficitul bugetar la 3% din produsul intern brut în 2013 şi de a-l elimina complet până în 2017.
Două deficite
„2013 va fi un an crucial”, a declarat Didier Migaud, preşedintele Cour des Comptes şi fost parlamentar socialist. „Calculele bugetare vor fi mult mai dificil decât este aşteptat din cauza înrăutăţirii situaţiei economice. Guvernul trebuie să reducă simultan două deficite, cel în finanţele publice şi cel de competitivitate”, a declarat acesta, citat de publicaţia financiară „Financial Times”.
Estimând că, pentru a atinge ţinta de deficit pe 2013, vor fi necesare economii de 33 de miliarde de euro, auditorul a declarat că datoria publică a Franţei ar putea atinge 90% din PIB în acest an. El a criticat şi situaţia finanţelor publice „departe de a fi exemplară”, observând că a rămas cu mult în urma Germaniei şi că Italia şi Spania au făcut de două ori mai multe eforturi asupra deficitelor lor.
Raportul arată că suma de 33 de miliarde de euro în reduceri de cheltuieli se bazează pe o prognoză de creştere economică de 1% şi va urma unor reduceri adiţionale de cheltuieli de între 6 şi 10 miliarde de euro pentru a atinge ţinta de deficit pe 2012 de 4,4% pentru a compensa pentru o creştere mai slabă şi pentru încasările fiscale sub aşteptări.