Există o altă pădure prin care Culianu încearcă să își facă drum: este vorba de diferite fenomene religioase și culturale în care apare constant tema dualismului și gnozei.
După ce a publicat operele cheie ale savantului român, Editura Polirom ne oferă acum o carte care reface primii pași ai gândirii lui I.P. Culianu. Cele 10 eseuri cuprinse în Iter in silvis (lucrare publicată inițial la editura italiană EDAS în 1981) conduc, la modul tatonării sau al conturării de repere, spre Gnozele dualiste ale Occidentului (1988), ce va fi la rândul ei modificată metodologic în Arborele Gnozei. Mitologia gnostică de la creștinismul timpuriu la nihilismul modern (1992).
Dincolo de termeni în latină, sanscrită, citate în engleză etc. (lucrarea originală însăși fiind scrisă în franceză și italiană, cu un articol în germană), dincolo de notele de erudiție ce împiedică uneori fluiditatea lecturii, există o altă pădure prin care Culianu încearcă să își facă drum: este vorba de diferite fenomene religioase și culturale în care apare constant tema dualismului și gnozei. Ne întâlnim cu miturile ființelor de tipul Sophiei gnostice, în cercetarea comparativă în perimetrul mai multor culturi, ne întâlnim cu tema incubației și a extazului, cu cea a lui pons subtilis (puntea îngustă spre lumea de dincolo), cu demonologia lui Mihail Bulgakov în raport cu cea a lui Goethe din Faust, cu romantismul acosmic la Eminescu. Abia în Gnozele dualiste îi reușește lui Culianu o explicație unitară a unor fenomene ce prezentau trăsături similare, dar și disimilarități suficiente, pe lângă depărtare în timp și cea culturală, o explicație care va indica acel „drum în pădure“ schițat în acest volum.
Diferitele eseuri mi se par importante și pentru metoda comparativă în istoria religiilor. Există nu numai teme, ci fenomene concrete ce instanțiază ace