Dacă va fi aprobată, rezoluția înaintată spre examinare Adunării Parlamentare a OSCE, ar crea oportunităţi mai regulate pentru dialog între membrii Parlamentului Republicii Moldova şi reprezentanţii Sovietului Suprem transnistrean.
Parlamentarul suedez şi vice-preşedintele Adunării Parlamentare a OSCE Walburga Habsburg Douglas au iniţiat rezoluţia care va fi examinată pentru aprobare în sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, în perioada 5-9 iulie, în Monaco, se menționează în comunicatul de presă al organizației.
„Contactele directe între oameni şi dialogul la nivel parlamentar sunt extrem de valoroase pentru construirea relaţiilor şi consolidarea încrederii în locuri precum Moldova. Reglementarea conflictului necesită timp, dar acest gen de contacte ajută la pavarea căii spre o pace durabilă", a spus Habsburg Douglas, care, din 2009, în calitate de Şefă a grupului parlamentar al Adunării Parlamentare a OSCE pentru Moldova, a avut întrevederi cu liderii ambelor părţi în Moldova de patru ori.
Potrivit acestei rezoluții, semnată de către 60 de parlamentari din 20 de ţări, Adunarea Parlamentară a OSCE şi Misiunea OSCE în Moldova vor facilita schimburile parlamentare.
De asemenea, rezoluţia îndeamnă Federaţia Rusă să finalizeze procesul de retragere a trupelor sale din Moldova, invită participanţii în negocierile privind reglementarea transnistreană să examineze transformarea mecanismului actual de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional (OSCE) şi atrage atenţia asupra problemelor de democratizare în Moldova.