Banca Nationala a Romaniei (BNR) a sanctionat anul trecut, cu amenda si avertisment scris, sase banci, pentru aspecte legate de nivelul indicatorului de solvabilitate si inregistrarea de catre institutia de credit a unui deficit de capital, activitatea de creditare, clasificarea portofoliului de credite, constituirea, regularizarea si utilizarea provizioanelor sau raportarea privind lichiditatea, administrarea riscului de credit si operational.
„Ca raspuns la tendintele inregistrate de piata bancara romaneasca, Banca Nationala a Romaniei si-a intensificat actiunile in planul diminuarii riscului de contagiune pe fondul crizei internationale, al echilibrarii structurii pe monede a creditelor si al imbunatatirii instrumentelor de interventie rapida in cazul institutiilor de credit aflate potential in dificultate. Monitorizarea zilnica a lichiditatii a constituit o prioritate in identificarea si prevenirea aparitiei unor sincope, in contextul general al restrangerii posibilitatilor de atragere de resurse”, potrivit raportului anual al BNR.
Banca centrala arata ca institutiile de credit au avut o atitudine prudenta in 2011 in ceea ce priveste asumarea riscurilor, astfel ca indicatorul de solvabilitate a fost de 14,9% la finele anului.
Bancile si-au majorat capitalul cu social cu 7,9% in termeni nominali, respectiv 4,7% in termeni reali, pana la un nivel de 18,3 miliarde lei.
Din punct de vedere al tarilor care detin participatii la capitalul social al bancilor autohtone si al sucursalelor bancilor straine, la finele anului trecut, primele trei pozitii au fost ocupate de Grecia, care si-a diminuat cota de la 25,5% la 22,9%, Austria, care si-a crescut ponderea de la 16,3% la 20,8% si Olanda, cu 11,5%, scadere de la 11,8%.
Conform BNR, riscului de credit i-au fost alocate 83,8% din cerintele de capital, riscului operational 14,3%, iar riscu