Logodna nu mai e doar o legătură religioasă simbolică, ci, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Civil, are şi însemnătate legală. Avocatul Cristian Barcan (www.cjo.ro) îţi spune în ce condiţii o poţi încheia şi ce rişti dacă “rupi” promisiunea în mod abuziv. Logodna nu mai e doar o legătură religioasă simbolică, ci, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Civil, are şi însemnătate legală. Avocatul Cristian Barcan (www.cjo.ro) îţi spune în ce condiţii o poţi încheia şi ce rişti dacă “rupi” promisiunea în mod abuziv.
Logodna reprezintă practic o promisiune reciprocă de căsătorie: el se angajează să o ia pe ea de soţie, iar ea, pe el, de soţ. Pentru încheierea logodnei, cei doi nu trebuie să îndeplinească însă nici o formalitate, întrucât promisiunea poate fi dovedită cu orice mijloc de probă, inclusiv cu martori ai evenimentului.
În cazul în care unul dintre cei care încheie logodna nu mai doreşte să se căsătorească ulterior cu persoana căreia i-a promis acest lucru, atunci cel care renunţă nu poate fi forţat să facă pasul spre altar. Probleme apar însă dacă logodna a fost ruptă în mod abuziv, deoarece persoana care îşi retrage promisiunea poate fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, în măsura în care au fost potrivite cu împrejurările, precum şi pentru orice alte prejudicii cauzate. Aceeaşi sancţiune se aplică şi celui care, în mod culpabil, l-a determinat pe celălalt să rupă logodna (sau l-a forţat cu intenţie să facă acest pas). Aceste despăgubiri pot fi solicitate într- un an de la data ruperii logodnei.
Cadourile primite de parteneri, la logodnă, trebuie înapoiate, în natură, dacă sunt daruri în vederea căsătoriei şi dacă nu reprezintă lucruri obişnuite. Există totuşi o excepţie în cazul decesului unuia dintre logodnici, când darurile pot fi păstrate de supravieţuitor.