Peste 100 de cazuri de meningită au fost diagnosticate în ultimele luni în Suceava, iar alte 43 au fost depistate în Botoşani. Sursa: Sergiu Rusu
„Este posibil ca astfel de epidemii să apară şi în ţările vecine României, independent de ceea ce se întâmplă aici. Igiena personală este cea mai importantă şi eficientă măsură care previne meningita", se arată într-un raport al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile.
Evitați aglomerațiile și contactul cu cei care au febră
Medicii români spun că măsurile de igienă sunt extrem de importante în acest context, mai ales că în perioada verii sunt mai frecvente și bolile digestive.
"Meningita apare în urma contaminării cu un meningococ care se transmite pe cale respiratorie. Sunt necesare măsuri obişnuite de igienă, spălatul pe mâini fiind esenţial. În plus, recomand evitarea aglomeraţiilor şi a contactului direct cu persoane care au febră sau o boală infecţioasă", sunt sfaturile profesorului de epidemiologie Doina Azoică.
De ce Iasiul, Botosaniul, Suceava sunt predispuse la meningită
Ecaterina Chihaia, medic epidemiolog sef la Directia de Sănătate Publică Botoșani, a declarat că de sâmbăta și până luni dimineața, au fost inregistrate opt cazuri noi de meningita virală acută. Astfel, numarul imbolnavirilor de meningita la nivelul județului Botoșani a ajuns 42 cazuri.
“Doua cazuri noi au aparut si la adulți, unul din Botoșani si unul din Corni. Nu avem încă o confirmare etilogică, dar este meningita cu peste 30-40 de elemente. Formele de boală sunt ușoare și medii, cu compensare rapida. Suntem la întretăierea drumurilor importante. Este o zona predispusă, având în vedere că în 1998 și in 2008, județele Botoșani, Suceava și Iași au avut un număr semnificativ de îmbolnaviri de meningită“, a spus Ecaterina Chihaia.