Săptămâna trecută senatoarea ecologistă Aline Archimbaud, sprijinită de o serie de asociaţii, a prezentat un proiect de rezolutie care urmăreşte să favorizeze accesul la piaţa muncii din Franta a romilor veniti din Europa de est, în particular din România. Iniţiativa senatorială a fost urmată de îndată de una asociativă. Colectivul Romeurope a trimis premierului Frantei o scrisoare în care-i cere "să rupă cu trecutul" adică să pună capăt expulzărilor de romi români si bulgari. Vasile Damian a stat de vorbă cu Laurent el-Ghozi, fondatorul lui Romeurope:
“Prima noastră revendicare - esentială si solutia pentru tot restul - este ridicarea măsurilor tranzitorii care le interzic accesul la piata muncii din Franta migrantilor români si bulgari - indiferent dacă sunt romi sau nu. După cum ştiţi, ca să poată să-i angajeze pe aceşti cetăţeni, patronii trebuie să plătească mai întâi o taxă destul de piperată, după care trebuie să le obţină un permis special de la prefecturi.
Ţinând cont de aceste constrângeri şi de timpul şi banii necesari demersului, romii români si bulgari nu pot lucra normal în Franta şi asta până la data limită adică întâi ianuarie 2014.
Ori fără un loc de muncă nu pot avea un permis de şedere în regulă şi fără permis de şedere nu pot avea acces la locuinţă samd. Deci primul lucru pe care ar trebui să-l facă guvernul este să ridice măsurile tranzitorii.
Rep: Din ce spuneţi, reiese că e foarte simplu să ridici aceste măsuri tranzitorii?
Laurent el-Ghozi: “Treaba se poate face instantaneu, chiar mâine. Ajunge ca guvernul francez să scrie Comisiei Europene ca să-i spună că de la data cutare măsurile tranzitorii sunt ridicate iar piaţa muncii din Franta este deschisă pentru români si bulgari cum este deja pentru polonezi, italieni sau belgieni. E o decizie a Guvernului cu efect de îndată ce Comisia de la Bruxelles a fost în