Activitatea sectorului manufacturier american s-a contractat pentru prima oară în ultimii trei ani, fapt care a redus şi mai mult încrederea într-o economie globală afectată, deja, de criza europeană a datoriilor suverane şi de griparea economiei chinezeşti.
Contrar aşteptărilor economiştilor, care anticipau o reducere moderată a creşterii producţiei manufacturiere, studiul realizat de Institute for Supply Management asupra sectorului industrial american a raportat un declon major al activităţii industriale, de la 53,5 în luna mai la 49,7 în iunie, cel mai scăzut nivel de la sfârşitul recesiunii la mijlocul lui 2009, anunţă publicaţia financiară „Financial Times”.
Orice valoare a indicelui ISM sub 50 indică o contracţie în activitate, în timp ce o valoare peste 50 înseamnă expansiune.
„Contagiunea comercială”
Rezultatul slab al indicelui ISM survine după ce indicii de achiziţii manageriale din China arată că sectorul industrial din această ţară creşte la cel mai scăzut ritm din ultimele şapte luni iar sectorul manufacturier european se menţine la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. „O parte semnificativă a acestei slăbiciuni pare să fie contagiunea comercială”, consideră Alan Ruskin, economist la Deutsche Bank, citat de „Financial Times”.
Activitatea manufacturieră din zona euro s-a contractat în fiecare lună din august 2011- În Germania, cea mai mare economie a zonei euro, indicele de achiziţii manageriale pe luna iunie a arătat că activitatea industrială s-a contractat cu cea mai mare valoare din iunie 2009.