Angajarea candidatului potrivit este un proces plin de provocari. Insa, selectarea candidatului nepotrivit costa scump o companie, atat in ceea ce priveste fondurile, cat si resursele de timp. Angajarea candidatului potrivit se traduce prin productivitate, o relatie de lucru armonioasa si un impact benefic asupra mediului de lucru in general.
De ce este necesar ca un manager sa cunoasca etapele procesului de recrutare ? Fie ca exista sau nu un departament de recrutare candidatul angajat va face parte din echipa lui. Managerul ar trebui sa stie cel mai bine ce profil ar trebui sa aiba un candidat, din punct de vedere al competentelor si experiensei profesionale, dar si din punct de vedere al profilului de personalitate.
De asemenea, parcurgerea corecta a etapelor procesului de recrutare se concretizeaza si intr-o retentie mai buna a angajatilor.
In cele ce urmeaza, voi sublinia cativa pasi-cheie in identificarea si angajarea celor mai buni candidati.
De unde incepi? Stabilirea profilului Primul pas il constituie stabilirea profilului, pornind de la nevoia care trebuie acoperita. In urma unei analize amanuntite asupra obligatiilor, responsabilitatilor, abilitatilor necesare, rezultatelor si mediului de lucru pe care il presupune un post se structureaza profilul pe baza caruia se va cauta candidatul potrivit. O mare parte din munca, fie a departamentului de HR din cadrul unei companii, fie din partea unei companii de executive search, angajata sa coordoneze un proiect, sta in conturarea profilului, deoarece acesta are cea mai mare importanta in gasirea candidatului potrivit. De multe ori esecul unui proces de recrutare este o urmare a faptului ca recrutorii nu evalueaza corect importanta acestui pas.
Profilul candidatului se alcatuieste de catre departamentul de resurse umane (daca acesta exista) impreuna cu managerul direct.
@