Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost ales, marţi, în funcţia de preşedinte al Senatului după ce actualul preşedinte al PDL, Vasile Blaga, a fost revocat din funcţie cu 70 de voturi "pentru" şi o abţinere. “Acest act politic este abuziv pentru că încalcă o prevedere regulamentară: un preşedinte în funcţie poate fi revocat doar la propunerea propriului grup parlamentar” explică la RFI jurnalistul Ion M Ioniţă. UPDATE: Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat că a contestat decizia la Curtea Constituţională. Vezi în ştire reacţia preşedintelui Traian Băsescu.
Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă (PSD), a declarat, marţi, în şedinţa de revocare a preşedintelui acestei Camere că acesta a încălcat principiul de independenţă şi imparţialitate în exercitarea funcţiei şi că se impune revocarea acestuia.
În propunerea de revocare, Greblă a precizat că, potrivit Curţii Constituţionale, preşedintele Senatului, în exercitarea funcţiei, trebuie să fie echidistant deoarece acesta nu poate reprezenta poziţia politică şi interesele unui partid politic, ci reprezintă Senatul în integralitatea sa.
"Majoritatea senatorilor opinează că, datorită contextului actual, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a abdicat de la acest rol constituţional, utilizând instituţia preşedintelui Senatului în scopul realizării exclusive a obiectivelor impuse de partidul politic din care face parte", a arătat acesta.
Singurul senator PDL prezent la şedinţa în care se va vota revocarea lui Vasile Blaga, Alexandru Pereş, a vrut să ţină un discurs în plen, însă după 3 minute Ioan Chelaru i-a tăiat microfonul, iar la cererea lui Gyorgy Frunda i-au acordat totuşi cinci minute, relatează agenţia Mediafax. Antonescu: Nu s-a încălcat Constituţia, PDL face declaraţii aberante despre lovituri de stat
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că "