Suspendarea lui Vasile Blaga din fruntea Senatului ar fi foarte dificilă, atâta timp cât nu a încălcat grav regulamentele acestei Camere. Doar PDL poate cere suspendarea lui Blaga. USL creează precedente extrem de periculoase. A nu te mai raporta la Curtea Constituţională ca la o instituţie a statului de drept e foarte periculos! Declaraţiile au fost făcute la RFI de analistul politic Iosif Boda.
Reporter: Cât de simplă sau de dificilă este procedura parlamentară de înlocuire a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor?
Iosif Boda: Dacă se respectă procedurile, cel puţin pe Vasile Blaga ar fi foarte greu să-l suspende, pentru că regulamentul spune că se poate suspenda, dacă a încălcat în mod grav regulamentele Camerei de care e vorba, în cazul ăsta, Senatul. Dar iată, numai ieri a declarat domnul Ilie Sârbu (senator PSD-n.r.) că domnul Blaga n-a încălcat în nici un fel aceste prevederi, ca atare nu poate fi suspendat decât la solicitarea grupului parlamentar care l-a propus.
Eu cred că iarăşi creem precedente extrem de periculoase. Structura de conducere a Camerelor nu e variabilă în ceea ce priveşte preşedinţii, de modul în care eventual şi conjunctural se schimbă majoritatea parlamentară. Constituţia spune că preşedintele Camerei Deputaţilor, respectiv al Senatului sunt aleşi pentru un mandat de patru ani de zile. Ceilalţi membri ai Biroului Permanent, vicepreşedinţii, secretarii, chestorii sunt aleşi în fiecare sesiune şi acolo poţi să ţii cont de geometria variabilă a Parlamentului.
Rep.: Cum priviţi scenariul suspendării preşedintelui Traian Băsescu, vehiculat în presa centrală de azi?
I.B.: Atunci când vrei să dărâmi un copac mare, se spune pe la ţară, mai întâi defrişezi în jurul lui! Ei, aşa procedează acum USL-ul. E o acţiune în forţă, pentru că sunt câteva precedente şi cel cu ICR şi cu trecerea în curtea Guv