Recolta de cereale este estimată la aproape 18 milioane de tone, cu doar 7% mai redusă decât în anul record 2011. În bani, având în vedere menţinerea unor preţuri ridicate, înseamnă aproape 5 miliarde de euro în conturile fermierilor.
Agricultura va fi şi în 2012 sectorul care îi va da oxigen economiei, pentru al doilea an la rând. Industria cel mai probabil va fi pe minus, ca urmare a contracţiei cererii externe, construcţiile se vor redresa în T2 şi T3, iar comerţul ar putea să crească, influenţat şi de reîntregirea salariilor din sectorul public.
Agricultura rămâne astfel una dintre puţinele "trambuline" pentru economie, iar banii intraţi în conturile fermierilor în schimbul recoltelor vândute se vor vedea în final şi în evoluţia consumului, chiar dacă această componentă a economiei, agricultura, va rămâne în continuare una dintre cele mai "negre" în lipsa unei fiscalizări corespunzătoare.
Ultimele estimări înainte de recoltă arată că producţia totală de cereale va fi anul acesta uşor mai redusă decât recordul de anul trecut, fiind în scădere cu 1,4 mil. tone, însă impactul asupra economiei se va apropia de cel din 2011 ca urmare a creşterilor de preţ determinate de cererea mare de pe pieţele internaţionale. În 2011 a fost un record al producţiei de cereale din ultimii cinci ani, volumul fiind depăşit de la Revoluţie încoace doar de cel din 2004. Estimările din iunie, ultimele făcute înainte ca recoltele de grâu sau orz să fie strânse în hambare sau preluate de traderi, arată că fermierii vor produce anul acesta 17,9 mil. tone de cereale, în scădere cu 7,2% faţă de 2011. În bani, recolta înseamnă circa 5 mld. euro.
"Estimez că impactul asupra PIB va reprezenta cam 70% din nivelul înregistrat anul trecut. Se va vedea însă lipsa recoltei de rapiţă, care a fost pierdută aproape în totalitate ca urmare a secetei din toamna trecut