USL şi-a propus să îl suspende pe Traian Băsescu, însă pentru a reuşi acest lucru trebuie să câştige câteva mici războaie procedurale. EVZ vă prezintă, pas cu pas, planul USL, care începe cu înlocuirea Avocatului Poporului şi ajunge până la reorganizarea Curţii Constituţionale. Sursa: Codrin Prisecaru
Prima etapă a planului USL este aceea de a schimba Avocatul Poporului. Ocupantul acestei funcţii are puterea de a ataca la Curtea Constituţională ordonanţele de urgenţă ale Guvernului - o armă preferată a guvernului condus de Victor Ponta. USL l-a propus deja pe Valer Dorneanu drept interimar la Avocatul Poporului.
A doua etapă: liderii USL vor dori modificarea Legii de funcţionare a Curţii Constituţionale, astfel încât această instituţie să nu mai aibă aviz obligatoriu pe hotărârile Parlamentului, ci doar aviz consultativ. Ironic, statutul actual a fost aprobat în urma unui amendament depus chiar de pesedistul Dan Şova.
A treia etapă vizează înlocuirea celor doi judecători de la CCR acuzaţi de incompatibilitate de ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean. CCR este o ţintă uriaşă pentru USL, care consideră că instituţia îi este "fidelă" lui Traian Băsescu, mai ales datorită faptului că procedura de suspendare a preşedintelui poate fi blocată aici.
A patra etapă a început deja. Procedurile parlamentare în privinţa înlocuirii preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, ambii membri ai PDL, Vasile Blaga, respectiv Roberta Anastase, au fost deja demarate. Prin această mutare, USL vrea să se asigure că preşedintele interimar al României va fi membru al Uniunii. Mai mult ca sigur, propunerea USL la conducerea Senatului va fi Crin Antonescu, acesta urmând să devină preşedinte interimar până la referendumul de demitere a şefului statului.
A cincea etapă este demararea procedurii parlamentare de suspendare a lui Traian Bă