În timp ce ţările zonei euro încearcă din răsputeri să salveze moneda unică europeană şi, în frunte cu Franţa, Spania şi Italia, încearcă să injecteze viaţă în economiile anemice, Polonia, singurul stat stat din Uniunea Europeană care a evitat recesiunea în timpul crizei globale din 2009, este pe cale să devină economia cu cea mai rapidă creştere din spaţiul comunitar. Ce se ascunde în spatele "miracolului polonez"?
Economia poloneză a crescut în perioada 2008-2011 cu aproape 16%, de două ori mai mult decât cel mai apropiat concurent, în timp ce economia UE a scăzut cu 0,5%. Comisia Europeană estimează că Produsul Intern Brut al Poloniei va creşte cu 2,7% anul acesta, cel mai rapid ritm din UE, scrie CNBC.
Norocul este unul din ingredientele principale ale "miracolului de lângă noi", aşa cum a fost descrisă economia poloneză de publicaţia germană Der Spiegel. Performanţele economice au fost favorizate de reducerile de taxe efectuate de diferitele guverne, intrări masive de fonduri UE, de 67,3 miliarde euro între 2007-2013, şi de flexibilitatea cursului de schimb valutar, Polonia nefiind membră a zonei euro.
Un obicei din timpul comunismului care ajută
Cu exporturile având o pondere de doar 40% în PIB, jumătate din proporţia vecinilor precum Cehia şi Slovacia, consumul intern ridicat a susţinut enorm de mult economia. Ironic, un obicei căpătat în perioada comunistă a ajutat la menţinerea cererii interne, în condiţiile în care aceasta a scăzut accentuat în alte ţări europene, notează Financial Times.
"Dacă vine vreo criză, familiile germane fac mai multe economii. În Polonia, familiile vor să cheltuie pe timp de criză deoarece se tem că nu vor găsi nimic pe rafturile magazinelor", a spus Andrzej Raczko, membru în boardul executiv al băncii centrale poloneze.
Sectoru