In Raportul echipei Fondului (vezi atasament) sunt facute cateva recomandari la adresa autoritatilor romane, printre ele fiind cea de evitare pe viitor a interventiilor pe piata valutara de catre Banca Centrala. "Autoritatile au intervenit de curand intr-o masura moderata, pentru a sustine moneda nationala sau pentru a absorbi excesul de lichiditate de pe piata", se arata in Raport. Documentul include punctele tari si cele slabe ale economiei romanesti, riscurile si vulnerabilitatile pe termen scurt si mediu.
Cele mai importante observatii din Raport:
Este probabil ca nivelul cresterii sa fie mai moderat in anul 2012, acesta fiind ponderat de incetinirea ritmului din zona euro. Echipa anticipeaza ca in anul 2012 cresterea se va situa in jurul nivelului de 1,5 procente, comparativ cu 2,5 procente in 2011. Desi neplacerile generate de vremea nefavorabila au slabit performantele din primul trimestru, se anticipeaza ca cererea interna si absorbtia mai buna a fondurilor UE vor sustine cresterea in restul anului. Cu toate acestea, exista riscuri semnificative ca aceasta crestere sa fie mai mica de atat, riscuri generate de contextul extern, pe masura ce zona euro intra in recesiune si presiunile de reducere a datoriei (deleveraging) la nivelul bancilor europene se intensifica.
Au fost indeplinite toate criteriile de performanta pentru cea de-a cincea evaluare, cu exceptia celei privind acumularea de arierate la Bugetul de Stat, criteriu ce a fost ratat cu o marja mica. Tinta indicativa privind acumularea de arierate la bugetele locale a fost si ea ratata. Se iau masuri corective in acest sens. Au fost inregistrate de asemenea progrese si in ceea ce priveste programul structural amplu si dificil, desi aici se impun mai multe actiuni. Au fost indeplinite criteriile de referinta structurale privind reforma IS si prioritizarea investitiilor. Este in curs