Guvernul Romaniei estimeaza o crestere de 1,5 la suta, in 2012, desi criza din zona euro va continua sa afecteze economia, se arata in scrisoarea de intentie trimisa Fondului Monetar International.
Avand in vedere problemele pietelor financiare internationale, implementarea unei politici prudente va fi cruciala in castigarea increderii investitorilor, potrivit scrisorii de intentie, trimise FMI pe 8 iunie si publicata recent.
Desi guvernul se angajeaza sa ramana sub un deficit de 3 la suta din PIB pe sistem ESA, mentinoneaza ca exista riscuri, fiind nevoie de eforturi pentru colectarea taxelor si restrangerea cheltuielilor.
Astfel, 0,1 la suta din PIB va fi pus de-o parte pentru a reprezenta o garantie fata de presiunile de cheltuiala.
In sectorul sanatatii, arieratele facturilor inregistrate au fost eliminate, iar introducerea taxei clawback, in primul trimestru din 2012, a strans 282 de milioane de lei, care vor fi utilizati pentru a plati facturile neinregistrate.
In schimb, la nivelul administratiei locale, arieratele au inceput, din nou, sa creasca, mai ales din cauza facturilor la energie. Acest lucru reflecta serioase deficiente in monitorizarea cheltuielilor si au fost alocate transferuri aditionale de la guvern pentru reducerea acestor arierate. De atlfel, guvernul va cere asistenta tehnica pentru evaluarea situatiei legata de arierate.
Pentru a rezolva dezechilibrele financiare ale sistemului de santate, in 2012 - 2013, guvernul se angajeaza sa implementeze mai multe masuri, chiar inainte de a exista cadrul legislativ:
- Va fi revizuita formula coplatii, bazand-o pe o suma modesta, independenta de venit, si cu un prag maxim annual. Aceasta revizuire va fi pregatita pana la jumatatea lunii iulie si va fi adoptata pana la mijlocul lunii august.
- Vor fi monitorizate buge