Trebuie să ne antrenăm nervii şi să ne pregătim pentru o iarnă severă, dar veselă din perspectivă politică.
Criza europeană a contaminat de mult şi economia românească. Revirimentul sperat în 2012 întârzie să apară. Exporturile scad treptat, deoarece o parte însemnată dintre partenerii noştri comerciali consumă mai puţin. În Italia, în Spania sau în Grecia programele de austeritate se traduc şi printr-o comprimare a consumului şi chiar a afacerilor. Îngrijorător este faptul că şansele ca aceste economii să-şi revină în următoarele 12-18 luni sunt aproape nule, cum sugerează, de altfel, şi avertismentul primit de România la finalul lunii trecute de la agenţia de rating Moody’s. Consumul intern este limitat atât de capacitatea extrem de redusă a cetăţenilor de a face cumpărături cu un salariu mic, cât şi de lipsa de interes a băncilor pentru finanţarea achiziţiilor. Creditul de consum s-a autoepuizat pentru moment. Statul are extrem de puţine resurse pentru investiţii masive, iar banii europeni rămân o afacere îndepărtată, plină de mistere şi complicată de birocraţie şi de disciplină.
Oamenii de afaceri aşteaptă o reducere a taxelor pe muncă, cel puţin în 2013, idee care a dat târcoale întregului mediu politic şi are astfel şanse de reuşită. Măsura nu va umple buzunarele salariaţilor astfel încât aceştia să se repeadă în magazine după cumpărături. Va fi mai degrabă o uşurare pentru firme, care vor putea astfel să menţină o parte din locurile de muncă.
Investiţiile străine s-au subţiat dramatic în ultimele luni. De vină este, desigur, criza zonei euro, însă putem atribui şi mediului politic local, plin de incertitudini, de scandaluri şi de controverse, lipsa de încredere a investitorilor serioşi. E greu să faci planuri de viitor pentru afaceri plasate într-o ţară imprevizibilă.
Datele statis