La semnarea predării portofoliului, lui Liviu Pop, ministrul interimar, i-a tremurat mâna. Ecaterina Andronescu s-a arătat însă stăpână pe situație; este pentru a treia oară când preia conducerea Ministerului Educației. Sursa: Fotografii: Răzvan Vălcăneanțu
”Este cea mai condensată perioadă a anului școlar”, și-a început Ecaterina Andronescu discursul la Ministerul Educației, referindu-se la examenele naționale, la repartizarea computerizată, concursurile pentru ocuparea posturilor de director și inspector școlar, etc.
Nicio șansă pentru comisia care i-a pus gând rău lui Ponta
Întrebată dacă va retrage Ordinul de Ministru prin care s-a desființat CNATDCU, comisia care a analizat plagiatul lui Ponta, Ecaterina Andronescu a răspuns. ”Am înțeles că au existat serioase rămâneri în urmă în această comisie, au fost 102 contestații care nu au primit rezolvare la timp și, sincer, am niște semne de întrebare privind graba cu care s-a analizat această teză”.
Referindu-se la validarea deciziei acestei comisii cu privire la plagiat, Andronescu a arătat: Nu trebuie să dăm verdicte fără parcurgerea etapelor legale. O să cer tuturor structurilor din Minister să avem respect pentru lege și procedură. Vreau să separăm bătăliile politice de cele academice”. Andronescu a spus că, în astfel de cazuri, facultatea trebuie să își spună punctul de vedere, respectând prevederile din anul în care a fost susținută lucrarea de doctorat.
Răspunsul în cazul lui Ponta: ”Nu suntem încă acolo”
Noul ministru a arătat care sunt ”filtrele” prin care trece o lucrare de doctorat. ”După evaluare, o teză primește aprobare din partea coordonatorului științific. Lucrarea este susținută apoi în departamentul facultății, unde toți membrii sunt specialiști în domeniu. Sunt cinci membri ai comisiei, iar patru dintre ei fac câte un referat în care analizează fiecare capitol al lucră