Administraţia Obama se îndreaptă spre o reducere mai mare decât cea prevăzută a numărului de arme nucleare americane, posibil pentru a se ajunge la un număr cuprins între 1.000 şi 1.100 de focoase, ceea ce reflectă noua gândire în privinţa rolului unor astfel de arme într-o epocă a terorii, au declarat actuali şi foşti oficiali citaţi de AP.
Posibilele reduceri sunt în linie cu viziunea preşedintelui Barack Obama de ajustare a arsenalului nuclear american fără a afecta securitatea nucleară pe termen scurt, urmând ca pe termen lung să se renunţe complet la armele nucleare.
Casa Albă încă nu a anunţat niciun plan de reducere a numărului de arme nucleare, peste angajamentele asumate în cadrul recent încheiatului Tratat Start cu Rusia, care obligă ambele ţări să-şi reducă numărul de focoase nucleare cu rază lungă la maximum 1.550 până în 2018.
Obama analizează o serie de opţiuni pentru reduceri suplimentare, inclusiv o limită minimă care ar prevedea menţinerea a 300-400 de focoase. Câţiva actuali şi foşti oficiali, care au dorit să rămână sub protecţia anonimatului, au declarat că pare să existe un consens în jurul unei reduceri mai modeste la 1.000-1.100 de focoase strategice desfăşurate.
Oficialii au precizat că decizia ar putea fi anunţată în această lună. Însă, date fiind criticile republicanilor faţă de orice propunere de reduceri suplimentare şi amplificarea tensiunii din campania electorală, Casa Albă ar putea amâna decizia până după noiembrie, când vor avea loc alegerile prezidenţiale.
Administraţia a precizat că ar dori să opereze reduceri suplimentare ca parte a negocierilor cu Rusia, însă unele voci au sugerat că reducerile ar putea fi făcute unilateral.
Orice reducere va întâmpina cel mai probabil opoziţia republicanilor în Congres, aceştia considerând că Obama subestimează importanţa unei capacităţi stabile de descurajare n