Dacă ar mai trebui să dea BAC-ul, Victor Ponta și-ar putea aminti o lecție a istoriei: ”nu-ți fă mai mulți dușmani în același timp” sau ”nu purta mai multe războaie deodată”. E o lecție pe care ar fi putut-o învăța fie de la Ștefan cel Mare, fie de la Hitler. Primul i-a înfruntat pe turci (de mai multe ori), pe leși, pe Matei Corvin, ba și pe unii domnitori din Țara Românească. Niciodată însă, ”la pachet”. Drept pentru care, a și reușit o domnie record de 47 de ani, pe care a încheiat-o în pace. Al doilea și-a împărțit resursele pe Frontul de Vest, în Bătălia pentru Anglia, în Africa și, înainte de a obține victorii decisive, a invadat Răsăritul – Imperiul Bolșevic al lui Stalin. Blitzkrieg-ul a dat însă greș, state care altfel cu greu ar fi stat la masa negocierilor și-au unit forțele, iar rezultatul final se cunoaște. Sunt lecții care, cel puțin în urmă cu două-trei decenii (nu știu ce mai prevede programa acum), se învățau în școala generală. Culmea e că, la începutul anilor 90, admiterea la ”Drept” (facultate pe care Victor Ponta a absolvit-o) presupunea un examen din… istorie.
La o altă scară, Victor Ponta a optat însă pentru varianta lui Hitler: Blitzkrieg – Războiul Fulger. Cel puțin la acest nivel, comparația cu fostul lider fascist stă în picioare: Ponta și USL vor să supună, într-un timp record, întrega Românie. Iar pentru aceasta sunt ”acceptate” orice mijloace: desființarea de comisii și instituții, subordonarea lor, ordonanțe de urgență semnate peste noapte, ignorarea opiniei publice și a societății civile, încălcarea oricăror reguli de bun simț și democratice. ICR, Curtea Constituțională, Curtea Supremă, Monitorul Oficial, CNATDCU, PDL, Băsescu.
Știrile zilei vorbesc despre planul de debarcare a Robertei Anastase și a lui Vasile Blaga din fruntea celor două Camere ale Parlamentului, dar și de intenția de revocare a Avocatului Poporului. Î