CEC Bank, singurul jucător de top zece rămas în portofoliul statului, a primit garanţii de 11,5 mil. euro pentru a continua creditarea în cadrul programului "Prima casă" după ce plafonul alocat băncii în a patra ediţie a programului guvernamental a fost epuizat.
Banca va putea acorda credite de 23 mil. euro din noul plafon în condiţiile în care, spre deosebire de ediţiile precedente ale programului, în etapa a patra statul garantează doar în proporţie de 50% creditele ipotecare acordate de bănci.
Creditele "Prima casă" sunt vândute de CEC la o dobândă variabilă formată din Euribor la 3 luni plus o marjă de 4% la euro şi Robor la 3 luni plus o marjă de 1,9% la lei. Avansul minim la un credit garantat de stat este de 5%, faţă de 15% la lei şi 25% la euro în cazul creditelor ipotecare clasice.
Cererea pentru creditele "Prima casă" scăzuse la începutul anului în condiţiile în care multe bănci au coborât dobânzile la creditele standard, dar a revenit în ultima perioadă pe fondul înăspririi condiţiilor de acordare a creditelor în valută şi pe fondul unor informaţii privind epuizarea garanţiilor acordate de stat prin acest program.
Ministerul de Finanţe a suplimentat, în aceste condiţii, cu 200 mil. euro plafonul de garanţii alocat pentru a patra ediţie a "Prima casă", iar băncile care epuizează plafonul existent pot cere garanţii suplimentare proporţional cu cota deţinută până acum în cadrul programului. CEC este prima instituţie de credit care solicită garanţii din noul plafon după ce anterior a avut un plafon de garanţii de 27 mil. euro pentru credite prin a patra ediţie a programului guvernamental. Băncile au acordat în total în cei trei ani de funcţionare a programului circa 60.000 de credite cu o valoare cumulată de peste 2 mld. euro.
Clienţii CEC care solicită un credit ipotecar garantat de stat pot opt