Combate constipaţia, reglează metabolismul şi poate preveni şi infarctul. Unii medici folosesc chefirul ca adjuvant în tratarea cancerului.
În materie de lactate, chefirul este rege, fie că e vorba de cel preparat în casă, fie de cel din comerţ.
Este mult mai bine tolerat decât laptele dulce, are puţine calorii (50 la 100 de grame) şi nenumărate beneficii, printre care combaterea tulburărilor metabolice şi a alergiilor, accelerarea tranzitului şi chiar prevenirea aterosclerozei.
Anumite studii creditează chefirul cu proprietăţi anticancerigene.
Ciuperca umblă din casă în casă
Ciuperca de chefir poate fi cumpărată de pe diverse bloguri şi site-uri de specialitate.
Mulţi "crescători" o oferă însă gratuit, întrucât se înmulţeşte foarte repede. Ciuperca, originară din Tibet, arată ca o conopidă.
Pentru prepararea chefirului, adăugaţi 1-2 linguriţe din această ciupercă în 200-300 ml de lapte şi lăsaţi între 8 şi 24 de ore la fermentat (în funcţie de temperatura mediului ambiant). Recomandat este să nu atingeţi ciuperca de metale. După încheierea fermentaţiei, strecuraţi laptele printr-o sită cu orificii cât mai mici.
Spălaţi ciuperca sub jet de apă rece, după care amestecaţi-o iar cu o nouă porţie de lapte crud. Este nevoie să procedaţi aşa în fiecare zi, altfel ciuperca nu se mai dezvoltă.
O ciupercă sănătoasă este albă ca laptele şi, în două săptămâni, volumul ei se dublează, moment în care trebuie împărţită în două. "În compoziţia ei intră un lactobacil (bacterie bună care produce iaurtul) şi drojdia. Drojdia permite lactobacilului să fermenteze laptele", explică Gheorghe Mencinicopschi, expert în alimentaţie.
Chefirul se bucură de o lungă tradiţie în protecţia sănătăţii. Ruşii obişnuiau să-l întrebuinţeze în spitale şi sanatorii pentru a trata dereglările metabolice, ateroscleroza, tuberculoza şi dereglările gastrointe