Planul USL de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu nu poate fi pus în practică fără o "reorganizare" a Curţii Constituţionale. Instituţia a răspuns printr-un comunicat în care condamnă "măsurile ce se preconizează şi prin care se încalcă în mod flagrant Constituţia, normele democratice şi principiile statului de drept". Sursa: CODRIN PRISECARU
Uniunea doreşte să înlocuiască doi membri ai CCR, pe care ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, i-a acuzat deja de incompatibilitate. Motivul ascuns din spatele acestei acţiuni: uşurarea misiunii de suspendare a preşedintelui României.
UPDATE 3:Agenția Reuters publică o știre referitoare la Curtea Constituțională din România și citează analiști politici care spun că acțiunile USL amenință domnia legii și separarea puterilor în stat. Conflictul politic a paralizat efectiv procesul de luare a deciziilor și a întârziat reforme importante agreate în acordul cu Fondul Monetar Internațional.
Reuters amintește comunicatul Curții Constituționale, în care instanța l-a acuzat pe premierul Victor Ponta și partidul său că încearcă să o distrugă și că a anunțat autoritățile europene de amenințarea la adresa independenței sale.
Ponta, care trebuie să facă față solicitărilor de a-și prezenta demisia, a ignorat o decizie a Curții de săptămâna trecută, prin care rivalul său politic, Traian Băsescu, ar fi fost în drept să reprezinte România la Consiliul European. Ponta a susținut atunci că are decizia Parlamentului, unde deține o majoritate confortabilă și a pus sub semnul îndoielii independența Curții, care ar fi fost controlată de Băsescu. USL a amenințat că va înlocui unii judecători, precizează sursa citată.
UPDATE 2: Agenția de presă AFP vorbește despre ”un semnal de alarmă rar întâlnit” tras de Curtea Constituțională a României.
Curtea Constituțională, garant al respectării Constituți