Cele mai importante instituţii bancare din ţara noastră sunt deţinute, în mare parte prin intermediul unor firme offshore sau persoane interpuse, de cunoscuţi afacerişti şi politicieni. Plahotniuc, Ţopa, Ţurcanu, Vrabie, Platon, Voronin sunt câteva nume.
În momentul când iau un credit sau depun în cont o sumă de bani la o bancă, puţini îşi dau seama că astfel contribuie la prosperarea unui grup restrâns de persoane. Mai exact, a unor familii care au ajuns să controleze, direct sau prin intermediari, cele mai importante instituţii financiare ale ţării.
Cel mai des acestea nu o fac deschis, ci se ascund după paravanul unor firme înregistrate în paradisuri fiscale sau a unor acţionari nominali.
Evenimentele din ultimii ani au arătat însă că şi în cazul în care sunt în umbră, proprietarii reali ai băncilor sunt cunoscuţi de către organele specializate şi de afacerişti. Totodată, netransparenţa a făcut posibilă realizarea unor atacuri de tip raider asupra proprietarilor de acţiuni ale băncilor.
BARONII BANCARI CU NUME SONORE
Banca Naţională a Moldovei (BNM) a elaborat şi un proiect de modificare a legislaţiei ce ar impune un grad sporit de transparenţă în acţionariatul băncilor comerciale. Totuşi, chiar şi în condiţiile actuale se poate afla cine sunt proprietarii băncilor. Folosind surse deschise, dar şi informaţiile difuzate ca urmare a aşa-numitelor atacuri raider, „Adevărul" a documentat familiile şi firmele ce controlează sectorul bancar moldovenesc. Am constatat că majoritatea numelor sunt cunoscute de toată lumea: Plahotniuc, Ţopa, Vrabie, Ţurcanu, Mîrzac, Platon, Voronin, Suetnov, Zisi etc.
În primul rând, avem un grup de şase bănci - Mobiasbancă, Eximbank, BCR Chişinău, Unibank, Comerţbank şi Procreditbank -, ai căror proprietari sunt instituţii financiare străine.
BNM vrea să ştie ale cui sunt băncile private
Î