Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România este împotriva noului proiect de Lege a sănătăţii, deoarece documentul nu conţine prevederi clare şi explicite prin care pot fi rezolvate problemele cu care se confruntă sistemul sanitar românesc la ora actuală, a declarat, Dan Pereţianu, responsabil de legăturile cu mass-media din cadrul CFSMR.
"Noi am cerut, încă din 2003, scoaterea bugetului asigurărilor sociale de sănătate de sub control politic, precum şi reorganizarea caselor judeţene existente astăzi în case publice de tip regional, independente unele de altele şi independente de puterea politică, care să fie coordonate de principiul subsidiarităţii. În schimb, prin noul proiect de Lege, bugetul de venituri şi cheltuieli al fondului de asigurări va fi aprobat tot de Parlament, prin lege specială, iniţiată de Ministerul Sănătăţii. În plus, prin înfiinţarea unor societăţi mutuale în locul caselor judeţene de sănătate, Ministerul Sănătăţii doreşte de fapt să centralizeze banii tot către un organism al statului, care are dreptul de a dona banii publici ai asiguraţilor unor companii private", a afirmat Dan Pereţianu.
Potrivit acestuia, noul proiect de Lege nu asigură creşterea finanţării din sistem, problemă care ar fi putut fi rezolvată prin revenirea la cota de 14% pentru asigurările de sănătate (provenită din cumularea unei cote de 7% plătită de salariat cu a unei alte cote de 7% plătită de angajator).
"Creşterea finanţării din sistem prin revenirea la cota de 14% pentru asigurările de sănătate este greu de crezut că se va întâmpla în perioada următoare, iar din acest motiv singura soluţie pentru majorarea fondurilor alocate sănătăţii o reprezintă suplimentarea resurselor acordate de la bugetul de stat. În acest sens, puterea politică ar trebui să-şi asume în mod public o creştere a bugetului alocat sănătăţii cu 0,5%