Producția de energie electrică devine tot mai curată în România, după ce investițiile în energie eoliană, solară și în microhidrocentrale au luat avânt în ultimii ani.
Producția de energie electrică „verde“, în special cea eoliană, a luat un avânt puternic în ultimii ani. Dacă în 2009 capacitatea instalată a parcurilor de turbine eoliene era de 14 megawați (MW), în prezent s-a ajuns la 1.253 MW, conform datelor prezentate de Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrie din Camera Deputaților. Pentru încă 1.400 MW există deja autorizații de construcție, parcuri care vor fi finalizate în următorii ani.
Ultimul parc eolian inaugurat este cel al Enel Green Power, Sălbatica2, din județul Tulcea. Parcul cuprinde 35 de turbine, cu o capacitate instalată totală de 70 MW, la fel ca Sălbatica1, devenit operațional în 2011. Enel Green Power a ajuns la o capacitate de producție de energie eoliană de 270 MW, fiind în prezent unul dintre principalii producători de profil, alături de companii prezum CEZ, Monsson Alma, Martifer și Iberdrola. Italienii au, în total, cinci parcuri în funcțiune, și încă un parc în execuție, Elcomex EOL din județul Constanța, care va avea o putere de 119,6 MW. Investițiile Enel Green Power se ridică la peste 330 milioane euro până în prezent.
Până în 2016, Enel intenționează să dezvolte încă 202 MW în proiecte eoliene și 25 MW în microhidrocentrale. „Suntem interesați și de energia solară, unde am putea instala panouri fotovoltaice produse în fabrica propire, cea din Sicilia“, spune Roberto Deambrogio, director ENEL Green Power pentru regiunea Italia și Europa.
Investiții mari în energie verde
România are, în acest moment, o producție de energie solară de doar 2 MW, la care se adaugă 28 MW în proiecte deja în construcție și încă 800 MW pentru care s-au dat autorizații. „Panourile fotovoltaice au devenit rentabil