Petrecerile câmpeneşti americane cu ocazia celei de-a patra zi din iulie, ziua independenţei Statelor Unite, ar putea să fie umbrite de aprinse discuţii politice şi economice, nu doar din cauza situaţiei îngrijorătoare a economiei americane şi a consecinţelor deciziei Curţii Supreme americane asupra reformei sistemului de sănătate al acestei ţări.
Mohamed El-Erian, directorul executiv al PIMCO, consideră, într-un editorial pentru CNBC, că unul din principalele subiecte de discuţii care vor avea loc în jurul grătarelor încinse reprezintă interdependenţei economiei SUA de cea europeană. Pentru optimişti, summitul Uniunii Europene de săptămâna trecută a „risipit norii întunecaţi” care afectau entuziasmul investitorilor şi care reprezentau un „risc existenţial” pentru uniunea monetară. Scepticii vor primi cu bine rezultatul pozitiv al acestui summit, dar se vor îndoi în continuare de lipsa de sustenabilitate şi insuficienţa acestui acord de creştere economică în timp.
Trei iniţiative strategice
Pentru El-Erian, este semnificativ faptul că strategia liderilor europeni a evoluat înspre urmărirea explicită a trei iniţiative strategice majore care ar repara, pe cât se poate, arhitectura construcţiei zonei euro: suplimentarea uniunii monetare cu o uniune fiscală, o uniune bancară şi un nivel mai adânc de integrare politică.
Află de ce concluziile summitului UE i-au dus pe analişti cu gândul la rezultatul unui meci de fotbal
Tot semnificativ este şi faptul că, prin modificarea mecanismelor regionale de gestionare a crizei (în special ESM, fondul permanent de urgenţă al zonei euro), liderii au dovedit capacitatea de a înţelege nevoia urgentă de a rupe înlănţuirea vicioasă dintre băncile slabe şi statele suverane îndatorate.
Există încă probleme
Cu toate acestea, investitorul american consideră că liderii e