Mamele plătesc cu slujba concediul de maternitate. La întoarcerea la muncă ele găsesc posturile desfiinţate sau ocupate de altcineva. În Codul Muncii scrie negru pe alb: mămicile nu pot fi date afară şase luni după întoarcerea din concediul maternal.
Părinţii au legea de partea lor. Timp de şase luni de la întoarcearea la serviciu, nu pot fi daţi afară şi nici nu pot fi mutaţi pe alt post. În caz contrar, se pot adresa instanţelor. Legal, patronii pot concedia un astfel de angajat doar dacă restructurează postul sau dă faliment.
“Soţul meu a fost în concediu de creştere al copilului şi la întoarcere l-au forţat să semneze un contract pentru un salariu mult mai mic”, a spus o mămică. Aceste cazuri se întâmpla tot mai des. “A crescut numărul cazurilor mămicilor care se plâng de faptul că nu mai au locurile disponibile la întoarcerea la muncă, după finalizarea concediului de creştere al copilului”, a spus preşedintele Asociaţiei “Mame”, Maria Culescu. Dar atenţie! Legal, patronii pot concedia un astfel de angajat doar dacă restructurează postul său da faliment. Ce înseamnă să restructurezi postul?
Art. 65. din Codul muncii
1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
Cazuri de desfacere a contractului de muncă din iniţiativă unităţii
Raporturile de muncă încetează la expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul de muncă sau ca urmare a încetării acestuia prin acordul dintre salariat şi unitate, precum şi prin desfacerea contractului din iniţiativă uneia din părţi. Ne propunem să ne ocupăm numai de u