Grecia va căuta să renegocieze termenii acordului de asistenţă financiară în cadrul discuţiilor cu instituţiile de creditare internaţionale, în pofida avertismentelor din partea unui oficial al Băncii Centrale Europene conform cărora guvernul de la Atena va trebui să continue programul de reformă şi să nu mai întârzie respectarea angajamentelor.
Şefii delegaţiilor din partea Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Centrale Europene, cunoscute sub termenul colectiv de troika financiară, vor începe joi o vizită de trei zile la Atena pentru a evalua progresul Greciei în implementarea celui de-al doilea program de asistenţă financiară în valoare de 173 de miliarde de euro, anunţă publicaţia financiară „Wall Street Journal”.
Redresarea economieişirecapitalizarea băncilor greceşticu ajutorul ESM
Programul de reformă, şi aşa afectat de întârzierile şi reticenţa oficialilor greci în a implementa condiţiile convenite, a fost întârziat şi mai mult de paralizia politică survenită în urma alegerilor de luna trecută şi din mai. Votul din 17 iunie a adus la putere o coaliţie formată din trei partide şi condusă de Noua Democraţie, de centru dreapta, coaliţie care a promis renegocierea şi relaxarea condiţiilor de austeritate cerute de creditorii Greciei. Noul guvern doreşte să amâne parte din măsurile de austeritate în efortul de a redresa economia muribundă a ţării, aflată în al cincilea an de recesiune. Printre cererile lui Antonis Samaras, noul prim ministru al Greciei, se numără şi o serie de măsuri de reduceri fiscale şi de asistenţă a cetăţenilor cu venituri mici pe următorii patru ani, parte a unui plan mai larg de reformă care implică prelungirea perioadei de respectare a ţintelor bugetare ale Greciei cu cel puţin doi ani după 2014, termenul fixat anterior.
Înalţi oficiali de la Atena au declarat pentru „Wall Street Journal”