Ambasadorul American la Bucureşti, Mark Gitenstein, a făcut astăzi o paralelă între ce se întâmplă în România şi un moment extrem de tensionat din istoria Statelor Unite, atunci când preşedintele Roosevelt a încercat să schimbe componenţa Curţii Supreme.
În anul 1937, preşedintele american Roosevelt a încercat să preia controlul Curţii Supreme printr-o propunere ca instituția prezidențială să aibă dreptul de a numi câte un reprezentant în cadrul Curții pentru fiecare membru care depășise vârsta de 70 de ani și care refuzase să se pensioneze. Dacă această propunere ar fi fost acceptată, Roosevelt ar fi putut numi 6 judecători, susținători ai planurilor sale, crescând numărul membrilor Curții de la 9 la 15.
Ce spune Constituţia despre suspendarea Preşedintelui
Această propunere a fost respinsă de Congres, însă, după un timp, Curtea Supremă a început să aprobe măsurile președintelui după ce mai mulți judecători opozanți s-au retras. Până în momentul în care Congresul a stopat demersul președintelui, antreprenorii americani au trăit cu teama că o Curte Supremă favorabilă lui Roosevelt va acredita noi măsuri ce aveau să suprime investițiile și încrederea în redresare, după cum explică Lawrence W. Reed în articolul „Mari mituri ale Marii Depresiuni", publicat pe site-ul Centrului pentru Economie şi Libertate.
Află câte persoane au semnat petiţia care cere demisia premierului
Daniel Vighi, profesor universitar: "Onestitatea este mai presus de orice"
„În SUA, am trăit experienţa nefericită a interferării în activitatea instanţelor în momentul în care preşedintele Roosevelt a încercat să schimbe componenţa Curţii Supreme, atunci când a devenit nemulţumit de unele dintre deciziile acesteia. Aceste fapte au fost condamnate univeral. A fost o zi neagră a unei Preşedinţii, de altfel, măreţe şi va fi o zi neagră şi în istoria Romaniei, dacă