Poate că este firesc, în aceste zile de vară toridă ale anului 2012, ca ochii societăţii să fie aţintiţi către scena politică. O mare agitată va trezi oricând un interes crescut. Iar scena politică e acum ca o mare agitată.
Dar economia? Cum se oglindeşte economia, în aceste zile, în ochii societăţii noastre? Desigur, scena este mai puţin atractivă. Dar acest adevăr nu poate fi nicidecum un motiv pentru ca economia reală şi economia nominală, domenii de care depinde fundamental bunăstarea populaţiei, să rămână în afara interesului general. Mai cu seamă că aici se joacă două cărţi de o importanţă cardinală: asigurarea creşterii economice şi ieşirea din criză. Iar fără susţinerea economiei de către întreaga societate nu se poate ajunge la alte cote de credibilitate, mai înalte, care să determine pieţele internaţionale să accepte marje mai bune de dobânzi, soldate cu costuri mai mici pentru ţară, şi să convingă investitorii străini să ne acorde mai multă atenţie.
Fără îndoială, temele economice sunt cuprinse în sfera de preocupări a instituţiilor specializate şi a specialiştilor cu atribuţii stricte în domenii cum sunt preţurile, ratele de schimb, creditele, dobânzile, contul de capital, contul curent, fiscalitatea, veniturile, cheltuielile, investiţiile şi multe altele. Dar ele sunt sau trebuie să fie totodată teme de larg interes popular. Teme care, de mai multă vreme, au coborât deja din ministere, din instituţii centrale, din institute de cercetări şi din universităţi în pieţe, în stradă. Şi, desigur, tot ce influenţează traiul de fiecare zi al populaţiei trebuie să intereseze publicul, întreaga societate. Pentru a evita dezechilibre macroeconomice grave. Pentru că niciodată astfel de riscuri nu vor fi evitate dacă veniturile din muncă nu sunt corelate cu creşteri corespunzătoare de productivitate. Sau dacă, îndeosebi acum, în vreme de criză, cheltuie