Un grup de activiști Greenpeace a manifestat astăzi, 4 iulie, la Ministerul Economiei, pentru anularea proiectului de construire a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Tinerii au fost duși la secție de către jandarmi și reținuți câteva ore.
Activiștii Greenpeace au adus la minister mai multe containere cu semnul radioactivității, ilustrând pericolul asociat energiei nucleare. Poliția a intervenit, oprind protestul. Toți tinerii au fost băgați în duba Jandarmeriei și transportați la secție, unde au fost reținuți timp de câteva ore. În jurul orei 14.00 au fost eliberați. Protestatarii nu aveau autorizație, mitingul fiind unul spontan și pașnic.
„Actuala strategie energetică, aflată în proces de revizuire la Ministerul Economiei, promovează în continuare energia nucleară, ignorând riscurile asociate acesteia. Greenpeace le solicită celor care rescriu strategia energetică să recunoască lipsa de fezabilitate a proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și să propună, pentru înlocuirea acestuia, soluții viabile de integrare a resurselor regenerabile în sistemul energetic național." declară Ionuț Cepraga, Coordonator de campanii în cadrul Greenpeace.
Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini cu protestul Greenpeace!
În momentul de față, Guvernul are în plan continuarea construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, începută la mijlocul anilor '80 și abandonată câțiva ani mai târziu. Mai mulți investitori europeni au părăsit proiectul de la Cernavodă, unii dintre aceștia orientându-se către investiții în energie din surse regenerabile în România, însă Guvernul român intenționează să dezvolte energia nucleară în continuare.
Recent, guvernul a decis deschiderea unei noi exploatări de uraniu în zona Carpaților Orientali, în vecinătatea localităților Ceahlău și Grințieș, din județul Neamț și a localităților Corbu și Tulgheș