Salariile şi preţurile mai mari din Germania ar trebui să ajute economiile periferice ale zonei euro să devină mai competitive, se arată în cadrul evaluării anuale a acestei ţări efectuată del Fondul Monetar Internaţional, recunoscând „roul crucial” al Germaniei în redresarea economiei regionale şi globale.
Germania ar trebui, la rândul ei, să-şi reformeze parte din economia sa pentru a încuraja consumul şi a genera, astfel, cerere pentru exporturile altor ţări, se arată în acelaşi raport citat de publicaţia financiară „Financial Times”. Parte din oficialii FMI consideră că Germania trebuie să-şi sporească cheltuielile pentru a sprijini redresarea economică regională.
Dezechilibre economice
Dezechilibrele din cadrul economiei zonei euro au fost dezvăluite complet de criza datoriilor suverane, Germania fiind îndemnată să facă mai multe pentru a acomoda exporturile altor ţări în loc să continue să acumuleze surplusuri de cont din ce în ce mai mari.
Muncitorii germani recunosc că menţinerea salariilor la un nivel redus a ajutat ca ţara lor să devină mai competitivă în comparaţie cu partenerii săi din zona euro, fapt care a afectat negativ capacitatea ţărilor periferice de a ieşi din criză cu ajutorul creşterii economice.
Află de ce guvernul Merkel acceptă obligaţiunile comune pentru landurile Germaniei dar le respinge la nivel european
Fondul recunoaşte că, în cazul Germaniei, condiţiile sunt satisfăcute pentru „o redresare a pieţei domestice stimulată de cerere” după o perioadă de scădere puternică a şomajului şi de reforme a pieţei muncii. Creşterea salariilor depăşeşte cea a inflaţiei cu aproape 3%, se arată în raportul FMI.
„Ajustare naturală a preţurilor şi salariilor”
Performanţele economice ale Germaniei au fost „remarcabile” însă ţara trebuie acum să joace „un rol crucial în a reduce de