De la îngrijorări privind ofensiva majorităţii aflată la putere până la comparaţii cu dictatura din Belarus şi ascensiunea la putere a lui Adolf Hitler - acesta este spectrul de comentarii şi analize în care se încadrează evoluţiile politice de ieri, de la Bucureşti. Numitorul comun al articolelor din presa internaţională este "ameninţarea democraţiei şi a statului de drept în România".
"România, situaţie îngrijorătoare după o ofensivă a majorităţii aflate la putere", titrează Agenţia France-Presse, prezentând noile evoluţii politice de la Bucureşti. "Noua coaliţie de centru-stânga aflată la putere în România a lansat marţi o ofensivă în războiul împotriva preşedintelui de centru-dreapta, destituindu-l, printr-un vot-surpriză şi contestat, pe preşedintele Senatului, în ceea ce opoziţia a catalogat drept o lovitură de stat", scrie Isabelle Wesselingh, în materialul publicat de France-Presse.
Evenimentele politice de la Bucureşti sunt comentate şi de Reuters, care notează că, "potrivit analiştilor politici, acţiunile USL ameninţă statul de drept şi separaţia puterilor în stat". "Disputele politice au paralizat, efectiv, procesul decizional, conducând la întârzierea reformelor importante convenite în cadrul acordului de asistenţă financiară încheiat cu FMI", comentează Reuters.
Deutsche Welle compară situaţia de la Bucureşti cu dictatura din Belarus şi cu Germania Nazistă.
“În Germania naziştii au desfiinţat democraţia Republicii de la Weimar prin aşa-numita lege a împuternicirii. Era o lege prin care Parlamentul împuternicea guvernul cancelarului Hitler, conferindu-i, sub bici nazist, prerogative discreţionare şi plenipotenţiare. [...] În România, după ani de sistematică spălare cerebrală şi tocare televizată a forţei mentale de rezistenţă a cetăţeanului s-a trecut la mijloace mai contondente”, citeaza Deutsche Welle intr-un artico