Hidroelectrica a ajuns într-o situaţie financiară atât de grea din cauza contractelor păguboase încât şi-a cerut singură insolvenţa. Paradoxal, statul apără ArcelorMittal, unul dintre beneficiarii acestor contracte, în faţa Comisiei Europene.
Dacă de câţiva ani rezilierea contractelor avute de “băieţii deştepţi” cu Hidroelectrica se află în centrul atenţiei, statul una spune şi alta face în realitate. România se face de râs la nivel internaţional, apărând “băieţii deştepţi” de care vrea să scape şi lăudându-i de cât bine au făcut aceste contracte.
În răspunsul oficial la declanşarea investigaţiei, autorităţile au transmis la Bruxelles că “nu există un preţ al pieţei” care să permită o analiză comparativă a preţurilor, contrazicând propriile ordine date de ministerul Economiei, prin care cere tranzacţionarea energiei pe OPCOM.
Dintre perlele susţinute de autorităţi se remarcă faptul că un contract ar fi considerat încheiat în ziua când consiliul de administraţie s-a pronunţat pentru semnarea sa şi nu ziua când actele sunt parafate! Informaţiile apar în decizia de investigare a celor două contracte ale ArcelorMittal, publicată vineri în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Noi vrem profit mic!
Spicuim din argumentele statului: “România susţine, în primul rând, că nu se întruneşte condiţia creării unui avantaj întrucât contractele sunt profitabile pentru Hidroelectrica: sunt acoperite costurile de producţie ale companiei şi este asigurată o marjă de profit”. Reamintim, la momentul ofertei derulate de combinatul siderurgic în decembrie 2010, se aflau în derulare încă două oferte asemănătoare prin cantităţi şi condiţiile de livrare. Astfel, Arelcor cerea 1,75 TWh de energie la un preţ de 133 lei/MWh, iar Petprod alţi 1,75 TWh dar la 159 lei/MWh. În schimb, Hidroelectrica a ales să facă mai puţin profit şi a dat această cantitate cu 130 lei,