Succes în Parlamentul European împotriva controversatului ACTA. Acordul comercial de combatere a contrafacerii a fost respins de legislativul comunitar ceea ce înseamnă că ACTA nu poate intra în vigoare in forma sa actuală.
Documentul a fost respins în aplauzele eurodeputaţilor cu 478 de voturi, 39 s-au pronunţat împotriva respingerii în timp ce 165 de eurodeputaţii au preferat să se abţină.
Rezultatul votului a fost salutat de mai mulţi eurodeputaţi, care s-au ridicat în picioare purtând pancarte pe care se putea citi: Hello democracy, goodbye ACTA!. Bună democraţie, la revedere ACTA...
Este epilogul a trei ani de ample controverse şi dezbateri: sute de mii de persoane au ieşit în stradă în mai toate capitalele europene, în semn de protest faţă de acest acord, iar o petiţie împotriva ACTA a fost semnată de aproape 3 milioane de oameni.
Unul dintre punctele cele mai controversate viza posibilitatea oferită de acord furnizorilor de acces la Internet de a preda deţinătorilor de drepturi de autor adresele IP ale utilizatorilor suspectaţi de descărcări ilegale de date.
Dubii care au făcut mai mult ca necesară respingerea acestui acord, a reamintit raportorul ACTA, laburistul britanic David Martin.
Caracterul “vag” al acordului îl face “periculos” pentru libertăţile individuale, a mai explicat eurodeputatul. "ACTA a fost acum respins de 5 comisii parlamentare. A fost omorât de atâtatea ori încât mai există la această oră doar datorită sistemului de votare din Parlamentul European.
Nicio operaţie de urgenţă, niciun transplant, nicio perioadă de rcuperare nu va mai putea salva ACTA. Este timpul să-i oferim ultimele momente, să încheiem perioada de doliu iar noi ceilalţi să ne vedem în continuare de vieţile noastre".
Nu toţi eurodeputaţii împărtăşesc această opinie. Conservatorii de exemplu cosnideră că