USL a demarat procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, cererea fiind deja depusă. Şeful statului este acuzat că a încălcat grav Constituţia în timpul ultimului mandat, mai exact începând cu decembrie 2009, exercitându-şi controlul ilegal instituţiile statului.
Liderii au USL au scris în documentul de suspendare că statul de drept a fost vădit erodat din cauza lui Traian Băsescu, sistemul separării puterilor în stat fiind încălcat. "Începând cu 6 decembrie 2009, democraţia şi statul de drept au cunoscut un puternic proces de erodare, de substituire a instituţiilor statului de drept prevăzute de Constituţia României, ajungându-se ca voinţa şi acţiunea politică să fie concentrate în mod discreţionar şi neconstituţional în mâna unui singur om – Preşedintele ţării. Acest om a ajuns să dicteze puterii executive, puterii legislative şi celei judecătoreşti, ceea ce reprezintă un grav derapaj de la principiile fundamentale ale Constituţiei României. [...] Instituţiile statului democratic, aşa cum sunt ele definite în Constituţia României, în baza principiului separaţiei puterilor în stat, au fost puse în imposibilitatea practică de a mai funcţiona[...] Acţiunile preşedintelui au venit să încalce principiul separaţie puterilor în stat, având o atitudine de sfidare şi denigrare a instituţiilor statului, prin excesul de autoritate manifestat public.", se arată în document.
CITEŞTE DOCUMENTUL INTEGRAL
Mai mult, liderii USL susţin că principiile statului de drept şi Constituţia au fost încălcate odată cu numirea lui Emil Boc în funcţia de prim-ministru al României, investirea guvernului de atunci fiind făcută "pe baza voturilor date de parlamentari aduşi de partea puterii prin practici legate de corupţia politică". "Întregul dezastru economic şi administrativ generat de Guvernul Emil Boc poate fi atribuit, în fapt, acţiunilor lui Traian Băses