Ziua de 4 iulie este cunoscută în întreaga lume ca fiind ziua în care în SUA se celebrează adoptarea Declaraţiei de Independenţă.
Ziua de 4 iulie este una în care ar trebui să spunem nu doar “La mulţi ani SUA/America!”, ci şi “La mulţi ani Rwanda şi Filipine!”. Pe 4 iulie 1964 Rwanda şi-a declarat independenţa faţă de Belgia, această zi comemorând finalul genocidului din ţara africană. De asemenea, din 1946, la dată de 4 iulie şi oamenii din Filipine sărbătoresc independenţa(1).
Totodată este bine de ştiut, că deşi în 4 iulie 2012 se aniversează 236 de ani de la semnarea Declaraţiei de independenţă a SUA, aceasta este doar a 71-a oară când se celebrează Ziua Independenţei, întrucât ziua a fost declarată sărbătoare naţională abia în 1941 (2). Deşi proclamarea independenţei a fost făcută în 1776, abia în 3 septembrie 1783, prin Trataul de la Paris, SUA şi-au câştigat independenţa faţă de Anglia (3), 8 ani mai târziu, în 1791, fiind folosit pentru prima dată termenul de “Ziua Independenţei” pentru această zi (4).
În pofida faptului că denumirea de “Ziua Independenţei” este larg folosită mai ales în SUA, conform unui sondaj Marist din 2010, 25% dintre americani nu au idee ce sărbătoresc pe 4 iulie (5). Cu toate acestea, ziua de 4 iulie reprezintă data la care în SUA se consumă cea mai multă bere, depăşind consumul general de Ziua Muncii, Memorial Day, Ziua Tatălui sau Crăciunul.(6) Totodată, această sărbătoare face ca SUA să fie cea mai mare importatoare de artificii, suma depăşind în 2011, 230 de milioane de dolari numai pentru artificile provenite din China.(7)
Deşi 4 iulie este o zi de sărbătoare, de-a lungul timpului trei preşedinţi americani au murit în această zi. John Adams şi Thomas Jefferson au decedat ambii pe 4 Iulie 1826, primul de bătrâneţe şi al doilea din cauza unei deshidratări, în timp ce James Monroe a murit de tuberculoză pe 4