Incertitudinea politica este o componenta care influenteaza in mod direct riscul de tara. La nivelul economiei, efectele vizibile imediat sunt cele care se observa pe pietele financiare, adica in evolutia ratei de schimb si a costului de imprumut. Tendinta de iesire a fluxurilor de capital straine din primul trimestru al anului 2012, generata partial si de contextul extern, ar putea astfel continua. In aceasta conjunctura exista pericolul major al unor derapaje la nivelul parametrilor fiscali, indeosebi tinta de deficit bugetar, ceea ce ar antrena o crestere a datoriei publice peste nivelul atins, deja periculos.
Cat de indreptatite sunt masurile luate de actualul Cabinet?
Stabilitatea legislativa a fost in mod consistent una din cerintele principale ale investitorilor. Din acest punct de
vedere, schimbarile ample - si intr-o mare masura neasteptate - care au avut loc in ultimele zile la nivelul institutiilor statului, mai degraba mentin starea de relativa incertitudine. Credibilitatea unor institutii este data de credibilitatea si track-record-ul persoanelor care le reprezinta. Astfel, schimbarile simultane la nivelul diverselor institutii ale statului pot genera un cost economic pe termen scurt.
Cum resimte mediul de business actuala stare de lucruri din economie si ce ar trebui facut cu prioritate?
Efectele crizei politice autohtone genereaza un soc negativ suplimentar in economie, pe langa socurile crizei economice curente. Acest fapt duce la o crestere a incertitudinii in mediul de afaceri cu efect negativ asupra investitiilor si implicit si asupra cresterii economice viitoare. Ce ar trebui facut se stie, exista atat masuri concrete propuse de diverse organizatii (Consiliul Investitorilor Straini, de exemplu) precum si directii clare pentru reformele
structurale (din angajamentele cu institutiile int