Nivelul de antioxidanţi din tomatele organice este mai mare decât cel din legumele cultivate convenţional, arată un studiu recent realizat de oamenii de ştiinţă spanioli.
Roşiile, indiferent de provenienţa lor, sunt bogate în antioxidanţi din categoria polifenolilor, dar oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Barcelona au constatat că soiurile provenind din agricultura organică prezintă o cantitate considerabil mai mare decât cele crescute convenţional. Polifenolii sunt consideraţi extrem de benefici pentru sănătate, fiindcă, atunci când sunt consumaţi în cantităţi mari, reduc riscul de boli cardiovasculare, degenerative (cum sunt maladiile Alzheimer şi Parkinson), precum şi riscul de cancer.
Citeşte şi:
Studiu: stăpânii de pisici ar avea risc crescut de suicid
Atenţie! Numărul cazurilor de cancer testicular este în creştere
34 de compuşi fenolici
Cercetătorii spanioli au analizat conţinutul în antioxidanţi al roşiilor cu ajutorul cromatografiei de lichide şi a spectrometriei de masă şi au descoperit astfel 34 de compuşi fenolici diferiţi în compoziţia tomatelor. „Există şi suplimente alimentare cu polifenoli, însă ei se asimilează cel mai bine prin consumul de legume şi de fructe. În plus, roşiile conţin licopen şi alţi carotenoizi, precum şi vitamina C", explică lectorul universitar Rosa M. Lamuela, coordonatorul studiului spaniol.
Ce trebuie să ştii despre hipertensiunea oscilantă
Îngrăşămintele fac diferenţa
„Agricultura organică se face fără îngrăşăminte cu azot; de aceea, plantele crescute astfel îşi activează propriul mecanism de apărare împotriva dăunătorilor, iar acest proces creşte şi nivelul de antioxidanţi", spune Anna Vallverdú Queralt, una dintre coautoarele studiului. Aşa se explică de ce nivelul de polifenoli depistat de specialişti în roşiile organice este mai mare decât cel al roşiilor crescut