Administratorii Hidroelectrica, companie aflată în insolvenţă, vor avea vineri negocieri privind contractul de achiziţie a energiei cu reprezentanţii firmei EFT, urmând ca săptămâna viitoare să aibă discuţii cu Alro Slatina, Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries.
"Este vorba de asigurarea legalităţii contractelor (...). Aceste contracte, sau prelungirile lor, ocolesc regulile legale. (...) Înainte de stoparea unilaterală dăm ocazia unei ajustări bilaterale, amiabile, a problemelor din aceste contracte. Este necesar să ajungem la o concluzie în timp cât mai scurt", a declarat miercuri pentru MEDIAFAX, administratorul special al Hidroelectrica, Remus Vulpescu.
Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003, şi expiră în 2014, 2015 sau 2018.
Vulpescu a adăugat că beneficiarii acordurilor directe cu Hidroelectrica cumpără energia la preţurile de anul trecut, întrucât în acest an nu au dorit să negocieze tarifele decât în anumite condiţii.
"Ei plătesc energia la preţuri aferente anului 2011 şi nu au dorit să negocieze până acum decât dacă li s-ar fi garantat un preţ fix în lei pe tot anul 2012", a spus Vulpescu, adăugând că preţul cerut era "mult inferior" celui de pe OPCOM.
El a adăugat că legislaţia prevede încă din 2006-2007 că energia disponibilă a producătorilor trebuia vândută exclusiv prin bursa de profil OPCOM.
Firma EFT este controlată integral de compania daneză EFT Holdings. Alro este deţinut de grupul Vimetco, înregistrat în Olanda şi controlat de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki.
Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries sunt deţinute de grupul elveţian Alpiq. Firmele Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries sunt fostele Ehol Distribution şi Buzmann Industries, firme înfiinţate de omul de afaceri Bogdan Buzăianu şi preluate de grupul elveţian Alpiq.
Com