Pe 4 iulie 1876, Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza şi Carol Davila au înscris România pe harta mondială a Crucii Roşii, deschizând prima „sucursală” în incinta Spitalului Colţea din Bucureşti.
De-a lungul istoriei sale, Crucea Roşie Română a fost un important simbol al speranţei şi alinării pentru toţi cei aflaţi în nevoie.
Cu prilejul acestui moment aniversar, Crucea Roşie Română prezintă raportul de activitate pe anul 2011. În total, 402.701 de familii şi persoane singure au beneficiat de serviciile de sprijin şi informare.
"Mii de persoane afectate de criza economica au soliciat sprijin de la Crucea Rosie Romana. Astfel, munca noastra de zi cu zi cu cele mai nevoiase persoane s-a dublat, cu atat mai mult cu cat donatiile din partea marilor companii, la randul lor afectate de criza financiara, au scazut. Prin proiectele si campaniile implementate am reusit sa ajutam 122.962 de familii si persoane singure cu alimente de baza, produse de igiena, articole de îmbracaminte si încaltaminte si rechizite.
Desi anul trecut Romania nu a fost afectata de dezastre semnificative, Crucea Rosie Romana a avut 167 de interventii în situatii de urgenta precum incendii, canicula, viscol, inzapezire sau alunecari de teren. 28.881 de persoane au beneficiat de sprijin material de urgenta. Alte 25.843 de persoane, localizate în zone de risc, au beneficiat de programe de pregatire pentru a sti cum sa actioneze în caz de dezastre. Am instruit peste 11.000 de oameni in domeniul acordarii primului ajutor de baza si am mobilizat 4.463 de persoane sa doneze sange în urma campaniilor desfasurate de noi. Au fost implementate 171 de programe si proiecte sociale si 170 de proiecte si campanii de educatie pentru sanatate. Peste 9.000 de elevi au fost sensibilizati cu privire la notiunile de toleranta, respect si umanita