Alianța aflată la guvernare susține că niciodată nu s-a pus problema schimbării componenței CCR, deși luni seara liderul PNL a spus că Parlamentul a numit șase judecători și are dreptul să-i revoce. Pentru USL, în acest moment, soluția este restrângerea atribuțiilor CCR, astfel încât să nu se mai pronunțe pe hotărâri ale Parlamentului, cum ar fi suspendarea președintelui României. Sursa: CODRIN PRISECARU
Întrebarea zilei este: „Schimbă azi Guvernul regulamentul Curții Constituționale printr-o ordonanță de urgență?”. Aseară, USL a precizat într-un comunicat remis presei că „niciun moment nu s-a pus problema schimbării judecătorilor Curții Constituționale”.
USL susține în comunicat: „Uniunea Social Liberală constată existența unor preocupări în spațiul public la intenția operării unor schimbări la Curtea Constituțională, mai previs cu privire la revocarea din funcție a unor judecători ai Curții. Dorim să subliniem clar că în niciun moment nu s-a pus problema ca USL să inițieze revocarea vreunui judecător al Curții Constituționale. Prin urmare, aceste temeri sunt neîntemeiate”.
Comunicatul USL vine după ce co-președintele acestei alianțe politice, Crin Antonescu, afirmase la Antena 3, în cursul serii de luni, 2 iulie, că „miza principală este schimbarea componenței acestei Curți”. Președintele PNL s-a pronunțat fără echivoc pentru această soluție:
„Miza principală, sub o formă sau alta, este intrarea în normalitate a Curţii Constituţionale. Mai explicit, înseamnă schimbarea componenţei acestei Curţi. Presupun, pe scurt, că Parlamentul care a numit şase judecători din nouă are dreptul să-i revoce. Eu, Crin Antonescu, consider că în actuala componenţă Curtea Constituţională este o ruşine. Nu putem face nimic în această țară cu o asemenea Curte”.
Planul însă s-a schimbat în cursul serii de ieri, premierul Victor Ponta