La un an după ce au luat cei 10.000 de euro nerambursabili de la stat tinerii sunt pregătiţi să îşi dezvolte business-urile.
Cristian Mihăilescu, de 32 de ani, din Ploieşti, este unul din tinerii care au luat anul trecut 10.000 de euro prin programul de sprijinire a tinerilor întreprinzători derulat de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM). Şi-a înfiinţat în august 2011 o şcoală auto, folosind banii de la stat pentru a cumpăra două maşini.
A luat şi un credit de la Banca Transilvania pentru contribuţia proprie, de 50% din cheltuielile eligibile ale afacerii. În prima lună de business, august 2011, a avut o cifră de afaceri de 4.470 de lei. De atunci şi-a crescut constant afacerea ajungând să depăşească în 2012 cu încasările dintr-o singură lună pe cele de întreg anul trecut. De exemplu, în mai cifra de afaceri a ajuns la 62.703 lei, iar pe cele cinci luni din 2011 a fost 51.400 de lei.
Profitul contabil fost de 42.000 în primele cinci luni din 2012. Este una dintre cele mai de succes afaceri demarate în program. Anual, programul finanţează circa 550 de proiecte. Cele mai multe afaceri au fost înfiinţate anul trecut în domeniile service auto sau simigerie.
Cum se dezvoltă business-ul
Dacă de multe ori rezultatele au fost bune, sau foarte bune, nu înseamnă că afacerea nu a implicat greutăţi. Unii beneficiari s-au confruntat cu blolcaje din partea instituţiei de credit cu care a colaborat AIPPIMM, alţii au avut probleme cu anumite detalii din contractul de finanţare, care i-au împiedicat pentru o anumită perioadă să deconteze cheltuielile.
Bogdan Săndulescu, în vârstă de 29 de ani, s-a confruntat la rândul său cu unele dificultăți, dar până acum a reuşit să tragă două tranşe, de 3.500 de euro, cumulat, pentru un cuptor necesar pentru o simigerie.
C