PSD, PNL şi PC au declanşat un asalt fără precedent asupra instituţiilor statului, pentru a îndepărta orice piedică din calea suspendării lui Traian Băsescu.
USL a luat cu asalt instituţiile statului, într-un efort de a acapara puterea într-o singură zi şi de a avea cale liberă către suspendarea lui Traian Băsescu. În acest scop, ieri, în Parlament, USL i-a schimbat dintr-un foc pe Avocatul Poporului şi pe preşedintele Senatului, Vasile Blaga.
În locul lui Blaga a fost instalat Crin Antonescu, care devine, astfel, al doilea om în stat şi preşedinte interimar în cazul suspendării lui Băsescu. Spre seară puterea a reușit să o revoce și pe Roberta Anastase de la șefia Camerei Deputaților. Înlocuitorul acesteia este Valeriu Zgonea (PSD).
Într-o singură zi, USL a ignorat trei articole din Constituţie, patru articole de lege, patru articole din Regulamentele celor două Camere şi două decizii ale Curţii Constituţionale.
EVZ vi le prezintă pe cele mai flagrante.
1 USL susţine, în cererea de revocare din funcţie a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu, că acesta a utilizat prerogativele constituţionale şi legale pentru a servi interesele politice ale PDL şi că s-a pronunţat în mod repetat asupra unor probleme politice fără să fi fost sesizat, invocând sesizarea în cazul ICR şi pe cea privind luarea înapoi a banilor de la primăriile conduse de PDL.
De fapt, conform art. 59 din Constituţie şi a art. 14 din Legea Avocatului Poporului, acesta "îşi exercită atribuţiile din oficiu", iar printre prerogativele sale este şi aceea că "poate sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor".
2 Valer Dorneanu, interimar. Conform legii de funcţionare a Avocatului Poporului, interimatul acestei funcţii nu există. "Mandatul Avocatului Poporulu