Condamnarea la doi ani de puşcărie cu executare pentru corupţie pe care a primit-o Adrian Năstase poate fi transformată cu uşurinţă într-o pedeapsă mult mai blândă. Fostul premier beneficiază de legile în vigoare care îi permit să şi muncească în perioada în care se află în spatele gratiilor. Condamnarea la doi ani de puşcărie cu executare pentru corupţie pe care a primit-o Adrian Năstase poate fi transformată cu uşurinţă într-o pedeapsă mult mai blândă. Fostul premier beneficiază de legile în vigoare care îi permit să şi muncească în perioada în care se află în spatele gratiilor.
Cum Adrian Năstase are deja 62 de ani, prevederile Codului Penal permit ca pedeapsa, pe care acesta o execută la Penitenciarul Rahova, să-i fi redusă din start cu o treime, ceea ce înseamnă că fostul premier ar mai avea de făcut 8 luni de carceră. Cu toate acestea, politicianul ar mai putea beneficia de anumite reduceri ale condamnării, dacă va munci în perioada în care va sta în spatele gratiilor.
“Legea 275/2006 permite condamnaţilor să ceară avizul conducerii penitenciarului de a ieşi la muncă. Legislaţia prevede că persoana condamnată poate munci în interiorul sau în afara închisorii. Dacă munca e plătită, pentru fiecare 4 zile lucrate i se consideră 5 zile executate, iar în situaţia în care munca e neplătită, pentru fiecare 3 zile lucrate i se consideră 4 zile executate”, a explicat pentru Libertatea avocata Ionela Vasile (foto). În acest context, un calcul minim arată că în situaţia în care Adrian Năstase va lucra, el ar putea strânge 56 de zile de câştig, ceea ce înseamnă că fostul premier ar executa doar puţin peste 6 luni de puşcărie (Dan Băcan).
Dacă sănătatea îi va permite, Adrian Năstase poate lucra oriunde în peniteciar - de la bucătărie, ateliere de tâmplărie, cizmărie, întreţinere maşini până la clubul de lectură al închisorii, unde ar putea să-i în