Bătălia dintre preşedintele român Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta în legătură cu cine ar trebui să reprezinte ţara la Bruxelles nu face decât să ascundă probleme mai profunde, scrie Barbara Frye, de la Transitions Online din Praga, relatează site-ul EurActiv.com.
Într-un comentariu intitulat "Cine este adevăratul Victor în România?", Barbara Frye prezintă opiniile directorului Centrului Român pentru Politici Europene, Cristian Ghinea, cu privire la sfidarea de către noul premier român Victor Ponta a deciziei Curţii Constituţionale referitor la persoana care ar trebui să reprezinte ţara la Bruxelles, concentrându-se pe o asemănare cu omologul său ungar Viktor Orban.
Politicienii români sunt experţi în a se da în spectacol, dar multe persoane care au privit circul de la Bucureşti de-a lungul anilor sunt grav îngrijorate în ultimele zile, scrie Frye, amintind, printre alte acţiuni ale premierului român, cea de transferare a Institutului Cultural Român din subordinea preşedintelui în cea a Parlamentului.
Într-un e-mail trimis lui Frye, Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene, afirmă, în legătură cu reprezentarea ţării la Bruxelles, că România are "o Constituţie aşa de proastă încât fiecare dintre ei (preşedintele şi premierul, n.red.) are propriile argumente în textul constituţional". "Dar odată ce Curtea (Constituţională) a luat o decizie, mă aşteptam ca aceasta să fie respectată", a adăugat el.
Ghinea recunoaşte că aceasta este o instituţie politică, dar aşa a fost de la înfiinţarea sa, în 1991, iar fiecare partid a trebuit să accepte judecătorii numiţi de predecesorii săi la putere. "Dar acesta este jocul, iar Curtea este referinţa ultimă pentru conflictele constituţionale. De aceea consider declaraţia lui Ponta şi decizia sa de a merge la Bruxelles un precedent pericoulos", afirmă el.
"Acest ti