Dupa ani intregi de asteptari si amanari nejustificate, vanzarea combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea, altadata un nume de referinta in economia romaneasca, pare a fi o poveste fara sfarsit. Desi in prima parte a anului, lucrurile pareau ca intra, in sfarsit, pe ultima suta de metri, finalizarea operatiunii a fost din nou amanata, pentru luna septembrie.
Intr-un interviu acordat Wall-Street.ro Wojciech Zaremba, reprezentantul pentru Romania al PCC SE (cel mai important actionar minoritar al Oltchim) spune ca nu intelege motivele acestei taraganari si ca va actiona statul roman in instanta, daca nu se va respecta ultimul termen. Odiseea Oltchim, episodul 2012 In luna martie, Ministerul Economiei a facut public algoritmul de privatizare a combinatului Oltchim Ramnicu-Valcea. Astfel, erau planificate doua etape: prima, cu oferte preliminare neangajante si a doua - organizarea unei licitatii cu oferta in plic, urmand ca potentialii investitori sa poata negocia direct cu OMV Petrom preluarea Arpechim, rafinarie aflata in conservare.
In acordul cu FMI, Guvernul se angajaze sa privatizeze Oltchim pana la sfarsitul lunii aprilie.
Companiile TISE (Rusia), PCC SE (Germania), Pegamont Ploiesti si Aisa Invest din Cluj au depus, pana la jumatatea lunii aprilie, oferte neangajante pentru participarea la privatizarea combinatului. In aproximativ doua saptamani urma sa fie caietul de sarcini, in care va fi inclus si pretul de pornire a licitatiei. Apoi, era necesara o perioada de 30 de zile in care companiile vor putea depune ofertele angajante.
La inceputul lunii mai, ministrul economiei din Guvernul Ponta si-a asumat, la intalnirea cu reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene, privatizarea companiei Oltchim in septembrie
Sfarsitul lunii iunie a adus si cele mai recente stiri despre odiseea Olchim. Remus Vulpescu, seful OPSPI, a anu