Deşi criza datoriilor suverane va rămâne un factor negativ pentru pieţe, impulsul euforic generat de recentul summit UE şi rezultatul pozitiv al mult-aşteptatelor alegeri din Grecia ar putea susţine înregistrarea unui moment favorabil pentru pieţele de capital, spun analiştii Erste Group. Pentru România, analiştii văd în continuare riscuri, induse şi de întârzierea vânzărilor pe bursă a unor pachete ale companiilor de stat.
"Am revizuit în scădere aşteptarile privind evoluţia PIB pentru câteva ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE), din cauza mediului extern sumbru. Cele mai importante modificări au vizat estimările privind creşterea economică a Cehiei în 2012, de la 0% la -0,8% (în condiţiile în care consolidarea fiscală şi incertitudinea globală au afectat puternic cererea internă) şi a Croatiei (de la -1% la -1,8%)", considera Henning Esskuchen, Director pentru CEE Equity Research în cadrul Erste Group.
România şi Ungaria, pândite de riscuri
Echipa Erste spune că anticipează în continuare riscuri pentru România şi Ungaria (estimările se situează in prezent la 1,2%, respectiv la -0,5%). "Suntem rezervaţi in privinta pieţei din România, fiind anunţate întârzieri ale tranzacţiilor pe piaţa de capital", notează Esskuchen.
Cu toate acestea, analiştii Erste Group notează ca Europa Centrală şi de Est continuă să înregistreze o creştere economică mai puternică comparativ cu multe ţări din zona euro sau Europa de Vest (1,9% în ECE faţă de -0,2% în zona euro).
Incertitudinea a afectat cu siguranţă economia reală, toţi indicatorii majori privind sentimentul deteriorându-se. Europa emergentă nu a fost ocolită de această evoluţie şi cel mai recent indicator ZEW-Erste privind sentimentul pentru ECE a scăzut pe toate segmentele. Chiar dacă Europa emergentă continuă să se situeze peste zona euro în cifre absolute, cel mai recent st